Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych



Ryzykowna podróż na Marsa

2 stycznia 2013, 13:47

Do długiej listy zagrożeń związanych z pobytem człowieka w przestrzeni kosmicznej doszło kolejne. Profesor M. Kerry O'Banion i jego zespół z Katedry Neurobiologii i Anatomii Wydziału Medycyny University of Rochester uważają, że promieniowanie kosmiczne może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera


"Eliksir młodości" zmniejszy częstotliwość wad wrodzonych i poronień

27 listopada 2012, 07:20

Dr Johné Liu z Uniwersytetu w Ottawie odkrył coś, co można uznać za eliksir młodości dla komórek jajowych. Badacz dywaguje, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, w przyszłości starające się o dziecko kobiety, które zbliżają się do czterdziestki bądź już ją przekroczyły, mogłyby zażywać suplementy lub pić wodny roztwór putrescyny.


Przeglądanie w dźwiękowym lustrze pomaga zwalczyć bezsenność

21 listopada 2012, 12:04

Walcząc z bezsennością, ludzie sięgają po ciepłe mleko, melatoninę czy tabletki zapisane przez lekarza. Po zakończeniu pilotażowych badań klinicznych specjaliści z Wake Forest Baptist Medical Center przekonują jednak, że rozwiązaniem może być nie określona substancja, lecz równoważenie aktywności mózgu za pomocą dźwięków.


Przełomowe gotowanie nanocząstkami

19 listopada 2012, 19:59

Naukowcy z Rice University informują o opracowaniu rewolucyjnej technologii, która wykorzystuje nanocząstki do zamiany energii słonecznej w parę wodną. Efektywność nowej technologii, nazwanej roboczo "parą słoneczną, wynosi aż 24%


Kwestionariusz wskaże, kto boi się relaksu

19 listopada 2012, 14:17

U niektórych osób relaksowanie się może wywoływać stres. Powstała nawet skala dla terapeutów, pozwalająca wytypować pacjentów, w przypadku których lepiej uciec się do innych metod leczenia.


Powstrzymali stwardnienie rozsiane

19 listopada 2012, 10:25

Naukowcom z Northwestern University udało się powstrzymać rozwój stwardnienia rozsianego (MS) u myszy. Dokonali tego dzięki biodegradowalnym nanocząstkom, które dostarczyły do organizmu zwierzęcia antygen powodujący, iż układ odpornościowy przestał niszczyć mielinę.


Pole elektryczne odczyta gesty

13 listopada 2012, 18:59

Duży amerykański producent półprzewodników, Microchip Technology, poinformował o stworzeniu kontrolera, który wykorzystuje zakłócenia pola elektrycznego do pomiaru ruchów dłoni. Umożliwi to stworzenie systemów do sterowania urządzeniami za pomocą gestów.


Neurotycy częściej zarażają się drapaniem

13 listopada 2012, 10:57

Zaraźliwe bywa nie tylko ziewanie, ale i drapanie. Próbując ustalić, czemu jedni wydają się bardziej podatni na to zjawisko niż inni, brytyjscy naukowcy zidentyfikowali obszar mózgu odpowiedzialny za podchwytywanie czyjegoś skrobania.


Cegły ze zwierzęcej krwi

5 listopada 2012, 13:23

Jack Munro to brytyjski architekt, który wpadł na pomysł, jak taniej wyprodukować cegły w krajach rozwijających się. Wg niego, wystarczy zastąpić glinę czy błoto świeżą zwierzęcą krwią.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy